NY Times: "Οι Ευρωπαίοι να ακούσουν την κραυγή αγωνίας των Ελλήνων"


«Το μήνυμα από τις εκλογές στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητο: οι Έλληνες δεν μπορούν και δεν θα συνεχίσουν να ακολουθούν τη γραμμή λιτότητας που γονάτισε την οικονομία τους. Είναι ένα μήνυμα που η Γερμανία και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που συνεχίζουν να επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το κολοσσιαίο της χρέος, ανεξαρτήτως από το τι ζημιά θα της προκαλέσει αυτό, πρέπει να ακούσουν».
 
Έτσι ξεκινάει το άρθρο-σχόλιο για τις ελληνικές εκλογές της αμερικανικής εφημερίδας. Οι αρχισυντάκτες που το συνυπογράφουν συνεχίζουν: «Είναι πολύ νωρίς για να καταλάβουμε τι θέλει ο Τσίπρας, ο σημαντικός πολιτικός, το κόμμα του οποίου κέρδισε με 36,3% Θα τηρήσει τις υποσχέσεις του να εγκαταλείψει το αυστηρό πρόγραμμα, παραμένοντας στο ευρώ; Αυτοί οι στόχοι φαίνεται να είναι δύσκολο να συνδυαστούν, αλλά ο πολιτικός ήδη έδειξε πως διατίθεται να μετριάσει τις απαιτήσεις του.
 
Η Μέρκελ, που οι Έλληνες βλέπουν ως τον αρχιτέκτονα του προγράμματος αυτού, αλλά και η Τρόικα, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα δείξουν την ίδια καλή διάθεση..... Κάποιοι εκ των δανειστών πιστεύουν ότι το χρέος πρέπει να πληρωθεί όλο στο σύνολό του, ότι οι Έλληνες πρέπει να τιμωρηθούν για τα αλόγιστα έξοδα τους και την φοροδιαφυγή τους.
 
Αλλά το να συρρικνώσεις την οικονομία στο ένα τέταρτο και να οδηγήσεις τους μισούς νέους της χώρας στην ανεργία -κάτι που ο κύριος Τσίπρας χαρακτήρισε ως βασανιστήριο καταιονισμού νερού- δεν είναι τρόπος να κάνεις μια χώρα ικανή να αποπληρώσει το χρέος της» σημειώνουν οι συντάκτες.
 
«Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο χρέος με τεράστια συστημικά προβλήματα. Αλλά δεν είναι μόνοι τους οι Έλληνες,  όταν νιώθουν απομονωμένοι και θυμωμένοι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση το πιο ακραίο κόμμα της Ευρώπης. Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να πληρώσει όλο το χρέος ή να βγει από την Ευρώπη, τα οικονομικά αντίκτυπα θα απλωθούν σε όλη την Ευρώπη. Πολιτικά ένα Grexit θα αποσυντόνιζε την Ευρώπη και θα δημιουργούσε το τέλειο προσάναμμα για αντι-ευρωπαικά συναισθήματα που υπάρχουν ήδη στην Ευρώπη από ακροδεξιά κόμματα.
 
Ο κύριος Τσίπρας πρέπει να χρησιμοποιήσει την δημοτικότητα του για να αλλάξει τη χώρα εκ των έσω, κάτι που ξεκίνησε ο κ. Σαμαράς. Οι ελίτ πρέπει να σταματήσουν να φοροδιαφέυγουν και η διαφθορά και ο νεποτισμός να εξαφανιστούν από τα κυβερνητικά σχήματα. Το να είσαι ενάντια στη λιτότητα δεν σημαίνει να εγκαταλείψεις τον εκσυγχρονισμό, όπως πολλοί σημαντικοί οικονομολόγοι σημείωσαν πρόσφατα στους Financial Times».
 
»Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, δυστυχώς. Η Ελλάδα έχει ένα πρόγραμμα που λήγει 28 Φεβρουαρίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες -μαζί και ο κ. Τσίπρας- θα συναντηθούν στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Μια ανακοίνωση παράτασης του προγράμματος για κάποιους μήνες θα είναι ένα καλό δείγμα ότι οι Ευρωπαίοι άκουσαν επιτέλους την κραυγή των Ελλήνων και είναι διατεθειμένοι να γίνουν πιο λογικοί».

Σχόλια