Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δρίτσας: Δεν αμφισβητούμε την COSCO-Θα αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα


PHASMA / ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ ÅÐÉÓÊÅØÇ ÓÔÇÍ ÅËËÁÄÁ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ COSCO GROUP CAPTAIN WEI JIAFU-ÄÅÎÉÙÓÇ ÓÔÏ Ì.ÌÏÕÓÉÊÇÓ

Χαμηλώνει τους τόνους η νέα κυβέρνηση όσον αφορά στην παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και τις διακρατικές σχέσεις με την Κίνα. Μετά την αρχική, κάθετη τοποθέτηση των στελεχών της, σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός στο θέμα της


έναρξης νέων συζητήσεων για την συμφωνία παραχώρησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.
«Κάθε τι που έχει εγκατασταθεί με σύμβαση στη χώρα μας είναι σεβαστό. Όσον αφορά στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην COSCO στεκόμαστε με πολύ σοβαρότητα απέναντι στις συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Θέλουμε κάθε τέτοια σύμβαση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Πέρα από τη συζήτηση που θα ανοίξουμε για αυτή την συμφωνία, το πρώτιστο ζήτημα είναι να εντάσσονται στην αναβάθμιση διακρατικών σχέσεων......
Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε ανοιχτούς ορίζοντες για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Κίνα και τον κινεζικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.
Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, για την λιμενική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση επεσήμανε: «Η Ελλάδα θα παραμείνει διεθνής κόμβος μεταφορών. Ο τρόπος και οι διαδικασίες θα είναι διαφορετικές, ώστε η λιμενική υποδομή να γίνει χώρος τεράστιας διεθνούς εμβέλειας».
Οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η αυτοτέλεια του υπουργείου Ναυτιλίας είναι δεδομένη και η ένταξή του στο υπερυπουργείο Οικονομίας εντάσσεται σε μια ευρύτερη λογική αναβάθμισης του ρόλου και των σχέσεων της ελληνικής ναυτιλίας με την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τη σημασία που έχει το Λιμενικό Σώμα για το υπουργείο Ναυτιλίας και υπήρξε δέσμευση για την αναβάθμισή του.
Για την ακτοπλοΐα ο Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι θα δοθούν βιώσιμες λύσεις ώστε να ενισχυθούν και οι τοπικές κοινωνίες, ενώ κάλεσε σε συστράτευση όλους τους φορείς, επιχειρηματικούς και εργασιακούς, ώστε να μην αποξενωθεί η ναυτιλία από την ελληνική κοινωνία.
Τέλος ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι «ήρθαμε για να λύσουμε και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα. Θα υπάρχει διάλογος και συζήτηση για τα θέματα της Ναυτιλίας, από την οποία προέρχεται το ένα στα τρία ευρώ του γενικού συναλλάγματος. Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, των εργασιακών σχέσεων ενώ θα εξεταστεί και το θέμα των μισθών».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

''Διπλωματία, δικαστήρια ή πόλεμος'' O Τσαβούσογλου απειλεί για τα νησιά του Αιγαίου..Αισιχτίρ ρε κολότουρκε ούνε, παλιομπινέ...

«O φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα. Και ο ρατσισμός, με το ταξίδι». Μιγκέλ ντε Ουναμούνο,1864 - 1936

Οι Καταλανοί «εξορίζουν» την ισπανική αστυνομία και πολιτοφυλακή – Τι ζητάνε από την ΕΕ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Καταλανός πρόεδρος της Ζενεραλιτάτ (της περιφερειακής κυβέρνησης) ζήτησε να αποχωρήσουν άμεσα από την Καταλονία η Ισπανική Αστυνομία και η Κρατική Πολιτοφυλακή, υπηρεσίες που λαμβάνουν εντολές κατευθείαν από τη Μαδρίτη.

Μετά τις χθεσινές σκηνές βίας που σόκαραν τον πλανήτη, και έδειχναν τους αστυνομικούς να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ψηφοφόρους, ο Καταλανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων της ισπανικής αστυνομίας είναι επιβεβλημένη. «Απαιτούμε την αποχώρηση της κρατικής αστυνομίας που παραμένει ανεπτυγμένη σε μια περιφέρεια (την Καταλονία) η οποία πάντα ενεργούσε ειρηνικά», τόνισε ο Πουτζδεμόν.

Ο Καταλανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η περιφερειακή κυβέρνηση θα συστήσει μια επιτροπή που θα διερευνήσει τη «χθεσινή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ότι θα ληφθούν οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Επίσης κάλεσε τα…