Παρενέβη η Διεθνής Αμνηστία για τον Κώστα Σακκά



“ Το Άρθρο 5 (1) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διευκρινίζει ότι κανείς/καμία δεν πρέπει να στερείται παράνομα την ελευθερία του/της. ”


Την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του Κώστα Σακκά, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση “Πυρήνες της Φωτιάς” και βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και πάνω από ένα μήνα.
Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι: «εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Κώστα Σακκά, φοιτητή ο οποίος κατηγορείται, μεταξύ άλλων για "συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης", η διάρκεια της οποίας φαίνεται ότι εκτείνεται πέρα από όσο προβλέπεται από τον ελληνικό νόμο.

Το Άρθρο 5 (1) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διευκρινίζει ότι κανείς/καμία δεν πρέπει να στερείται παράνομα την ελευθερία του/της. 
Για τη συμμόρφωση με την προϋπόθεση της νομιμότητας, η στέρηση της ελευθερίας πρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνεται "σύμφωνα με διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο", η οποία περιλαμβάνει τους ουσιαστικούς και δικονομικούς κανόνες του εθνικού δικαίου.»
Στο μεταξύ οι γιατροί προειδοποιούν για πολλοστή φορά ότι στο εξής η κατάσταση της υγείας του πιθανώς δεν θα είναι αναστρέψιμη. 
Κατά την τελευταία ιατρική εξέταση από την επιμελήτρια Α' ΕΣΥ, Ολγα Κοσμοπούλου, με ημερομηνία 4 Ιουλίου, ο 29χρονος έχει χάσει συνολικά 13 κιλά σωματικού βάρους, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 15% του σωματικού βάρους του. 
Από τη στιγμή που ο ασθενής χάσει το 10% του σωματικού του βάρους και περάσουν...
10 ημέρες από την έναρξη της αποχής του από την τροφή, η κατάστασή του -σύμφωνα και με άλλους γιατρούς- θεωρείται κρίσιμη. Στην ιστοσελίδα kedde.gr εξακολουθούν να συγκεντρώνονται υπογραφές σε ένα κείμενο που ζητά την άμεση αποφυλάκισή του κρατούμενου. Το πρώτο 24ωρο είχαν ήδη ξεπεράσει τις 3.000.

ΠΗΓΗ: enet.gr
via periodista

Σχόλια